Veelgestelde vragen
Heb je een vraag? Hieronder vind je de antwoorden op vragen die wij regelmatig krijgen over het kopen van een nieuwbouwwoning. Staat jouw vraag er niet bij? Vul dan het contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.
Veel gestelde vragen
Zodra de bouw van de woning definitief doorgaat, wordt je door de notaris uitgenodigd om de leveringsakte en hypotheekakte te passeren. Het is verstandig om de hypotheek rond te hebben zodra je in de gelegenheid wordt.
In de koop- en aannemingsovereenkomst zit een ontbindende voorwaarde voor het verkrijgen van een hypotheek. Als je onverhoopt de hypotheek niet rond krijgt, kun je binnen een periode van 2 maanden na aankoop de overeenkomst ontbinden. Je kunt dit doen door de ontbinding aan te vragen aangevuld met tenminste 1 afwijzing van een geldverstrekker.
Zodra je naar de notaris gaat voor het passeren van de leveringsakte en de bouw is nog niet begonnen, betaal je de koopsom van de grond. De aanneemsom betaal je vervolgens in termijnen vanaf het moment dat de bouw start. De notaris verzorgt bij het passeren van de leveringsakte de betaling van alle tot op dat moment verschuldigde termijnen en eventuele rente.
Na de start van de bouw en zodra een bepaald punt in de bouw is bereikt, ontvang je van de aannemer een factuur, die je vervolgens binnen 2 weken dient te betalen. Je kunt voor betaling zorgen door de factuur uit eigen middelen te betalen of deze door te sturen aan jouw hypotheekverstrekker. Als het passeren van de leveringsakte bij de notaris heeft plaatsgevonden, zal de hypotheekverstrekker zorgdragen voor betaling.
Ja, dat is mogelijk. Het is verstandig om dat zo snel mogelijk aan de notaris door te geven. Dit in verband met het inplannen van de afspraak voor het passeren van de aktes.
Dat is alleen mogelijk voor het passeren van de hypotheekakte. Het is dan wel verstandig dat je dit goed afstemt met de projectnotaris.
Als je later in een project instapt dan betaal je rente over de reeds vervallen termijnen tot aan de datum van overeenkomen van de koop- en aannemingsovereenkomst. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt bouwrente genoemd en is niet fiscaal aftrekbaar.
Dit is de rente berekend vanaf datum overeenkomen of zoveel later als vastgesteld in de koop- en aannemingsovereenkomst tot aan de datum van het passeren van de leveringsakte. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt transportrente genoemd en is wel fiscaal aftrekbaar.
Dubbele maandlasten zijn niet of nauwelijks te voorkomen. Je betaalt al een gedeelte van de koopsom tijdens de bouw en daarvoor betaal je een vergoeding aan de geldverstrekker. De dubbele maandlasten zijn wel fiscaal aftrekbaar met een maximum van twee jaar.
Ga naar de pagina Veel gestelde vragen van het gebied Nes Noord.
In Dorpsveld zijn ruim 200 woningen gebouwd
Een nieuwbouwhuis is een huis zonder zorgen waar je geen omkijken naar hebt. Alles is nieuw, alles doet het. Op bijna alles zit garantie en onderhoudskosten heb je de eerste jaren vrijwel niet. Daar komt bij dat je een nieuwbouwhuis ook nog eens helemaal kunt aanpassen aan je eigen wensen. Meer voordelen van nieuwbouw
Er zijn al een aantal starterswoningen gebouwd.
Er komen geen sociale koopwoningen.
Er is rekening gehouden met voldoende parkeergelegenheid in de buurt. De meeste vrijstaande woningen en 2 onder 1 kapwoningen beschikken over parkeergelegenheid op eigen terrein.
Zie vorig antwoord.
Ja, dit is zeker de bedoeling.
Alleen straten voor bestemmingsverkeer.
Er zijn al een aantal speelplekken aangelegd in het project.
Er is geen aparte honden uitlaatplek.
Rij-, 2 onder 1 kap en vrijstaande woningen. Ook zijn er een aantal vrije kavels aangeboden.
Het project is in fases gebouwd. Alle woningen in Dorpsveld zijn inmiddels opgeleverd. De verkoop van de eerste woningen in het nieuwste deelplan Waterveld verwachten wij in de nazomer van 2018.
Alle woningen hebben een tuin. De tuinligging is per fase verschillend net zoals de grootte.
De afgifte van de omgevingsvergunning behoort tot 1 van de opschortende voorwaarde uit de aannemingsovereenkomst. Voor met de bouw van de woningen gestart wordt moet deze afgegeven zijn.
De gemiddelde bouwduur van een woning is ruim een jaar.
De verkoop van de woningen wordt gedaan door Volker Wessels Vastgoed en BPD Ontwikkeling. Na inschrijving en toewijzing van een woning neemt de verkopende makelaar de verkoop van ons over.
Dit is VLIEG Makelaars OG uit Schagen.
Alle woningen in Dorpsveld zijn inmiddels verkocht.
Er zijn op dit moment geen modelwoningen in het plan.
De woning wordt gebouwd door de aannemer. Je sluit de aannemingsovereenkomst ook met deze partij. Tijdens de bouw is deze aannemer jouw aanspreekpunt.
Ja, de woningen zijn opgeleverd met een gasaansluiting.
Ja.
Alle nieuwbouwwoningen hebben energielabel A, dit is het meest gunstige label en staat voor een duurzame en energiezuinige woning.
Zodra 70% van de woningen is verkocht en de omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) onherroepelijk is, krijgt de bouwer opdracht om het project te bouwen.
Er kan inderdaad in het eerste bewoningsjaar wat overlast zijn in verband met nog te bouwen woningen in de buurt ( lawaai van heiwerk. Straatweg voor de woning etc. is echter bij oplevering van de woning in principe geheel klaar en daar mag vanaf dat moment geen bouwverkeer meer komen.
Alle woningen worden gebouwd onder de SWK Garantie- en Waarborgregeling/Woningborg Garantie- en Waarborgregeling. Als eigenaar van de woning heb je hiermee de garantie van een kwalitatief goede woning. Verder weet je dat jouw woning gegarandeerd wordt afgebouwd mochten zich onverhoopt problemen bij de aannemer voordoen. Je hebt bovendien als eigenaar de zekerheid dat eventuele gebreken gedurende de garantietermijn worden hersteld. Voor uitgebreide informatie: www.swk.nl www.woningborg.nl.
Een van de voordelen van nieuwbouw is de garantie op de bouwkundige kwaliteit. Deze garantie (en bijbehorende periodes) is vastgelegd in de garantieregeling van Woningborg/SWK.
Binnen 14 dagen na ondertekening van de aannemingsovereenkomst indien aan alle opschortende voorwaarden is voldaan.
De grond koop je van BPD Ontwikkeling BV; je sluit ook de koopovereenkomst met BPD Ontwikkeling BV. De aannemingsovereenkomst sluit je met de aannemer van het project. De aannemer bouwt jouw woning en is ook jouw aanspreekpunt tijdens de bouwperiode van jouw huis. Ook als je vragen hebt over meer- en minderwerk kun je bij de aannemer terecht.
In Nederland kennen we vrije vestiging. Dit betekent dat iedereen gelijke kans heeft om een woning te kopen en er geen restricties zijn ten aanzien van de koop.
De inschrijfperiode sluit circa 1 a 2 weken na de start verkoop. Vervolgens kijken we naar het aantal inschrijvingen voor het project. De toewijzing vindt plaats op basis van de 1e voorkeur van een bouwnummer. Met andere woorden, als er slechts 1 belangstellende (bijvoorbeeld) bouwnummer 1 als 1e voorkeur heeft opgegeven wordt bouwnummer 1 aan de desbetreffende belangstellende toegewezen. Zijn er meerdere belangstellenden die de eerste voorkeur voor bouwnummer 1 hebben, dan zal er tussen deze belangstellenden geloot worden om te bepalen wie het bouwnummer krijgt toegewezen.
Deze procedure wordt op alle bouwnummers toegepast. Als er bouwnummers zijn die niet als 1e voorkeur zijn opgegeven, wordt er gekeken hoeveel belangstellenden (die nog geen bouwnummer toegewezen gekregen hebben) het desbetreffende bouwnummer als 2e voorkeur hebben opgegeven. Zodra dit slechts één belangstellende betreft wordt dit bouwnummer toegewezen.
Zijn dit ook meerdere belangstellenden, dan wordt er weer geloot om te bepalen aan wie het bouwnummer wordt toegewezen. Bovenstaande procedure wordt herhaalt totdat alle bouwnummers zijn toegewezen. Om zoveel mogelijk kans te maken is het raadzaam om zoveel mogelijk voorkeuren aan te geven.
Een optie op een woning is vrijblijvend. Tijdens deze periode is de woning exclusief voor jou gereserveerd. In deze periode worden al jouw vragen beantwoord en heb je de gelegenheid de woning te kopen.
Je kunt vrijblijvend een gesprek aangaan met een financieel adviseur van bijvoorbeeld de Rabobank. In dit gesprek krijg je een goed beeld of je de woning kunt betalen en wat jouw toekomstige maandlasten zullen zijn.
Een optie is een periode dat de woning exclusief voor jou is gereserveerd. In deze periode kun je al jouw vragen stellen en word je in de gelegenheid gesteld de woning aan te kopen.
Na het (online) ondertekenen en ontvangen van de koop- en aannemingsovereenkomst door beide partijen heb je een bedenktijd van één kalenderweek.
Bij een project dat nog in ontwikkeling is, zijn de koopsommen nog niet definitief vastgesteld. Om je toch een indicatie te geven wat de woningen gaan kosten werken we met een koopsomindicatie. Het is dus mogelijk dat de uiteindelijke verkoopprijzen afwijken van de eerder afgegeven koopsomindicatie.
Vrij op naam betekent dat je koopt inclusief belasting (21% BTW) en inclusief de notariskosten voor de overdracht.
Bij het kopen van een nieuwbouwwoning moet je altijd rekening houden met extra kosten. Zo heb je bijvoorbeeld kosten bij het sluiten van een hypotheek (advieskosten en notariskosten). Ook maak je kosten voor het inrichten en afwerken van de woning.
Het blijft altijd mogelijk om een afspraak te maken met een echt persoon. Je bepaalt namelijk helemaal zelf hoe je jouw huis koopt. Volledig online, gedeeltelijk online of uitsluitend via persoonlijk contact. Alles kan niets moet. Aan jou de keus.